Det blir ikke rent uten vann

Dusjtoaletter fra et medisinsk perspektiv

Ekspertene er enige: Den eneste måten å bli ordentlig ren etter toalettbesøk er å bruke vann. Lær interessant fakta om rengjøring med vann i et intervju med gastroenterologen Prof. Dr. med. Bernhard Sauter:

  • Hva er de positive effektene av riktig rengjøring?
  • Hvem er målgruppen for dusjtoalettet?
  • Er dusjtoaletter hygieniske?
  • Hvordan reagerer pasientene på et dusjtoalett og hva er deres erfaringer med det?

Dusjtoaletter: En bonus for din helse

Foruten den spesielle følelsen av friskhet det gir, anbefales rengjøring med vann også fra et medisinsk synspunkt. Her er en rask oppsummering av fordelene:

  • Føl deg ren og frisk etter hvert besøk på toalettet
  • Nyt en skånsom og grundig rengjøring hver gang du bruker toalettet
  • Ta vare på hudens naturlige beskyttende barriere
  • Unngå hudirritasjon forårsaket av tørt papir eller våtservietter
  • Lindre hemoroider
  • Forhindre endringer i pH-verdien

Oppdag flere fordeler ved dusjtoalettet

Om prof. dr.med. Alexander Herold

Prof. dr.med. Alexander Herold

Prof. dr.med. Alexander Herold er spesialist i koloproktologi ved det internasjonalt anerkjente End- und Dickdarmzentrum (edz) Mannheim.

Eksperten sier at rengjøring av baken skal skje med vann, og fraråder bestemt behandlet toalettpapir eller våtservietter.

«Min anbefaling er alltid den samme: Hvis det er mulig, bør det bare vaskes med vann.»

Intervju med prof. dr.med. Alexander Herold

Når det gjelder generell kroppshygiene er vann en selvfølge. Hvorfor skulle ikke dette være like selvfølgelig når det gjelder hygienen bak?

Som ved kroppsvask er vann også viktig for hygienen bak. Tidligere ble det også spart på vannet i forbindelse med generell personlig hygiene. I dag, når vi dusjer nesten daglig, er det nesten umulig å se det for seg – men når det gjelder hygienen bak, henger vi likevel etter.

Hva slags rengjøring anbefaler du?

Svaret mitt er ganske enkelt: Rent vann – varmt eller kaldt – er alltid den grundigste og mest skånsomme metoden. På grunn av faren for allergiske reaksjoner bør man utelukke bleket, parfymert eller farget papir. Jeg vil også fraråde fuktet toalettpapir. Mange kan oppleve allergiske reaksjoner på grunn av konserveringsstoffene som skal gjøre papiret sterkt, eller på grunn av stoffene som gjør det motstandsdyktig mot fukt.

Hvilke farer er forbundet med feil rengjøring av baken?

Feil hygiene nedentil kan utløse både allergi og hudirritasjoner – av og til også eksem og uutholdelig kløe. Det samme gjelder utilstrekkelig eller manglende rengjøring. Særlig ved løs avføring kan det forekomme at rester av faeces i endetarmsområdet ikke lar seg fjerne ordentlig med papir. Dette medfører større risiko for at nevnte plager skal oppstå.

Hvilke ulemper har rengjøring med vann?

Overhode ingen. Med vann blir baken ordentlig ren, og dessuten er denne formen for rengjøring skånsom. Iblant vil vann være det mest hygieniske rengjøringsmiddelet.

Har du noen teori om hvorfor de fleste europeere praktiserer rengjøring med papir?

Jeg vil mene at det har med den historiske utviklingen av toalettet å gjøre. Tidligere hadde ikke toalettene spyling – og tilsvarende var det heller ikke vann på do. Dermed kunne man ikke vaske baken med vann. Det ble vel ofte til at rengjøringen bestod av avispapir. Slik fikk rengjøring med papir innpass, og det har vedvart til i dag, selv om det ikke er det grundigste metoden.

Hva er ditt råd om vask av baken når man reiser?

Rengjøring med vann vil også være den beste metoden når du er ute og reiser. Dersom det likevel ikke er mulig, anbefaler jeg en mellomting: Væt lommetørklær under springen og bruk disse til å vaske deg bak. Etterpå kan du bruke en tørr håndduk til å tørke deg uten å gni.

Har du prøvd dusjtoalett? Hva tenker du om det?

Jeg har testet noen dusjtoaletter, og jeg er overbevist – ja, jeg anbefaler dusjtoalett.

Ønsker du å oppleve denne følelsen av renhet selv?

Sue sitter på Geberit AquaClean Sela dusjtoalett

Har du en gang opplevd den forfriskende, rene følelsen et Geberit AquaClean dusjtoalett gir deg, kommer du ikke til å ville være den foruten.

Er du nysgjerrig på å prøve?

Lenke til prøving og handel
Mer informasjon om de enkelte modellene
Lenke til nedlasting av brosjyre  (6.6 MB)
Lenke til kontaktskjema