ALLTID EN MULIGHET

For det første så er det alltid mulig å få et dusjtoalett hjemme, uansett hvordan toalettrommet eller baderommet er utformet. Du behøver ikke pusse opp hele badet men du trenger strøm. Vannet finnes jo der allerede. Her bør du snakke med en fagmann som kan se hvilke løsninger som passer best.

KAN JEG VELGE EN VEGGHENGT MODELL

Det finnes flere leverandører av dusjtoaletter og det finnes mange modeller med forskjellig design. Det første du må finne ut av er hvor avløpsrøret er til ditt gamle toalett. Går det inn i veggen eller går det ned i gulvet? Vi skal ta for oss begge alternativene. Hvis avløpet går inn i veggen og du allerede har et vegghengt toalett, så er det enkelt å skifte ut det eksisterende toalettet, du trenger kun strøm i tillegg. Dersom avløpet går ned i gulvet er det to alternativer. Du kan sette på en utenpåliggende sisterne, som for eksempel, Geberit Monolith og velge et gulvstående Geberit AquaClean Tuma dusjtoalett, som er vist på bildet her:

Det andre alternativet, hvis du har avløpet opp av gulv, er å bygge en kasse som inneholder en innbyggingsisterne og deretter kan du velge et vegghengt dusjtoalett etter din smak og lommebok.

Bildet viser en løsning med innbyggingssisternen bak veggen og et Geberit AquaClean Sela vegghengt dusjtoalett.

Hvilke funksjoner er viktig for deg

Nå kommer vi til den morsomme delen hvor vi tar en titt på hvilke komfortfunksjoner som finnes. Dusjtoalettmodellene har litt forskjellig utstyr, men er her noe av det du kan vurdere.

Kroppstemperert vann med en gang.Ingen ønsker en kald overraskelse, så sjekk hva slags oppvarming det er av vannet og om det er en kontinuerlig oppvarming av vannet. Da slipper du kaldt vann på slutten av dusjen.

Er det mulig å justere dusjarmens plassering og styrke på vannstrålen? Vi har alle forskjellig fasong og vi sitter ikke likt på toalettet. Da er det praktisk med en dusjarm som kan justeres.

Har dusjtoalettet en egen mild dusjstråle for damenes edlere deler? Damer ønsker en mildere dusjstråle til sine edlere deler og gjerne vann fra en egen dusjdyse. Her finnes det forskjellige varianter på markedet.

Hvor effektiv er dusjstrålen? Det er forskjellig teknologi som ligger til grunn for hvordan vannet kommer ut av dusjarmen. Blandes vannet, for eksempel, med luft, noe som føles behagelig og gjør den mer effektiv. Kommer strålen rett opp eller i en hvirvel, for mer effektiv rengjøring.

Dusjarmen kan også ha oscillerende (frem og tilbake bevegelse) og pulserende massasje funksjon.

Luktavsug

Har dusjtoalettet et luktavsug som fjerner generende lukt fra toalettskålen og renser den i et keramisk filter før den slippes ut i baderommet? Dette er en funksjon som mange ikke vet finnes og som blir satt stor pris på.

Tørke med papir eller varmluft?
Har toalettet en varmlufts-tørrer? Dette er en funksjon som er god å ha dersom du enten ikke tåler så godt å bruke toalettpapir eller du vil ha en helt berøringsfri rengjøring. Etter at du har brukt dusjfunksjonen så er du ren, men våt og hvis toalettet ikke har en varmlufts-tørrer så kan du bruke et papir eller en klut for å klappe deg tørr.

Flere funksjoner

Nå har vi snakket om de viktigste funksjonene for å bli ren og tørr på en behagelig måte, men det finnes også andre tekniske løsninger som kan være viktig for deg.

Du kan få automatisk åpning og lukking av toalettlokket. Fordelen er at toalettlokket alltid er lukket når toalettet ikke er i bruk. Setevarme er behagelig og du kan få toalett med et LED-lys under, som gjør de nattlige toalettbesøkene mer skånsomme.

Med tanke på energisparing så bør du se etter om dusjtoalettet har brukersensor som starter funksjonene først når en person er observert.

Les mer om de ulike komfortfunksjonene her

Fjernkontroll
De fleste dusjtoaletter kan styres fra selve toalettskålen, men flere modeller har også fjernkontroll. Fordelen med fjernkontroll er at du ofte kan forhåndsprogrammere inn dine preferanser for vannstyrke, dusjarmens plassering osv. Enkelt hvis det er flere i husholdningen som bruker dusjtoalettet.

Service

Det finnes som sagt flere leverandører på det norske markedet som tilbyr dusjtoaletter og du bør undersøke er om leverandøren har et godt serviceapparat.

Rengjøring

Når det gjelder rengjøring av dusjtoaletter så er det viktig å velge en skål med et porselen som har en god overflatebehandling hvor skitten enkelt skylles av. Det finnes også toalettskåler uten skyllekant (Rimfree ®) hvor det er enkelt å rengjøre alle flater.
Nå skulle du ha et godt grunnlag for å velge et dusjtoalett som passer dine behov, og til slutt vil jeg nevne et spørsmål som mange lurer på «Må jeg bruke dusjfunksjonen hver gang jeg er på toalettet?» Svaret er nei, du velger selv om og når du vil starte dusjfunksjonen.

Se hvordan du bruker et dusjtoalett her: